Paginas

Zo zag 2023 er uit

Weten wat werkt

De Tussenvoorziening in 2023

In 2023 bestond de Tussenvoorziening 30 jaar. Een mooi moment om stil te staan bij ons werk over de jaren heen. Maar ondertussen zaten we niet stil. In 2023 boden we weer tal van passende oplossingen voor waar het knelde in de samenleving. Bestuurders van de Tussenvoorziening Guusta van der Zwaart en Jules van Dam blikken terug.


Er is in 30 jaar tijd veel veranderd. Waar er in 1993 nauwelijks voorzieningen voor dakloze mensen waren, is dit in 2023 gelukkig wel anders. De naamgeving van de Tussenbusstraat, in de sociale voorvechtersbuurt in de nieuwe woonwijk Cartesiusdriehoek, onderstreept op symbolische wijze het belang van de Tussenvoorziening. Deze erkenning laat zien dat het blijven zoeken naar concrete oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen werkt én hard nodig is.

Dit kregen we in 2023 voor elkaar

Ook in 2023 zochten we weer volop naar die nieuwe oplossingen. En we kregen heel wat voor elkaar. Een greep uit onze activiteiten:

  • Opvang EU-arbeidsmigranten
    Door gestrande EU-arbeidsmigranten een korte periode van opvang en ondersteuning te bieden, konden de meeste van hen hun weg weer goed vervolgen. Vanwege het grote succes gaan we ook in 2024 door met deze opvang.
  • Stadsgeldbeheer
    We maakten nieuwe afspraken met de gemeente over het contract voor Stadsgeldbeheer. En het lukte ons om de trajecten voor financiële hulpverlening bij Stadsgeldbeheer te verkorten. De gemeente maakte in maart 2024 de keuze om de specialistische schulddienstverlening zelf uit te gaan voeren. Een keuze die enorme impact heeft op de cliënten en de dienstverlening. De zorgen die leven is dat met het opknippen van de dienstverlening, het scheiden van de toeleiding, begeleiding, budgetbeheer en schulddienstverlening deze cliënten minder goed worden geholpen. Financiële stabiliteit bepaalt voor een groot deel het welbevinden van mensen. Dat staat hier op de tocht. Uiteraard blijven we in overleg over de mogelijkheden.
  • Talentontwikkeling
    De Voiz Academie leidde 12 mensen op tot facilitair dienverlener (mbo niveau 2). En in de Maak je Eigen Thuis Training ontdekten mensen met elkaar wat er nodig is om van een huis een thuis te maken.
  • Tessa
    Een nieuwe collega deed haar intrede, de Tessa robot. Deze biedt extra ondersteuning in de dagelijkse structuur voor een aantal van onze cliënten in woonbegeleiding.
  • Vernieuwde Stek
    Na jaren van voorwerk is het in 2023 gelukt om opvanglocatie De Stek te verbouwen. We realiseerden een prachtig licht opvangpand voor drugs- en alcoholgebruikers, waar zowel de gebruikers als het personeel heel blij mee zijn. In 2023 werd het belang van voorzieningen als De Stek voor de stad Utrecht meer dan duidelijk. Het lukte om meer straatgebruikers naar De Stek toe te begeleiden. We hielpen daarmee om overlast en onveiligheid op straat terug te dringen.

Zonder de niet aflatende inzet van onze collega’s, vrijwilligers en netwerkpartners, hadden we dit niet voor elkaar gekregen. We zijn trots op wat we hebben neergezet, in een veranderend maatschappelijk klimaat.

We weten wat werkt

We zien dat het beroep op onze dienstverlening onverminderd groot is en met name in de opvang groeit. Deze landelijke tendens stelt ons en onze partners voor uitdagingen. En de ontwikkelingen baren ons zorgen: als het zo doorgaat zijn we genoodzaakt om te blijven investeren in opvang, in plaats van de omslag te maken naar het bieden van woningen.

Want we weten wat werkt: het bieden van een huis en passende ondersteuning is de duurzame keuze in het terugdringen van dakloosheid. Hier blijven we ons elke dag voor inzetten. Voor al die mensen met een eigen verhaal, in 2023 mooi opgetekend in de podcast ‘Een rugzak vol verhalen’. De veerkracht en het doorzettingsvermogen van mensen bij wie het eerder zo tegenzat, is een belangrijke opsteker in ons werk. En geeft inspiratie voor de komende jaren.


Bekijk ons bestuursverslag