Paginas

Werkplezier

Werkplezier in de praktijk

 

Waar loop je tegenaan en hoe blijft je werk leuk? Meer dan 500 medewerkers en allemaal heel verschillend. Ieder van ons heeft weer andere behoeften op werk. Hoe regelen we dat met elkaar bij de Tussenvoorziening? 3 van onze collega’s vertellen over hun ervaring.

“Kwetsbaarheid maakt dat je contact kan maken. Laten we kijken hoe we daarin van elkaar kunnen leren.”

Christina begon jaren geleden als stagiaire bij de Sleep Inn. Nu, na verschillende banen en al heel wat jaren bij de Tussenvoorziening, is zij begeleider bij team Methodisch Werken. In de winter werkt zij aangepaste tijden om haar winterdepressie zo goed mogelijk door te komen.

Sombere gevoelens, vermoeidheid, niet meer kunnen genieten: het zijn een aantal veelvoorkomende klachten die bij een winterdepressie horen. Deze vorm van depressie is een gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. Ruim 400.000 Nederlands hebben er elke winter last van (Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen). Christina is één van hen. Afgelopen najaar trok ze aan de bel bij haar leidinggevende.


Kleine aanpassing, groot verschil

“Ik heb gevraagd of ik meer dagen mocht gaan werken om mijn winterdepressie beter door te kunnen komen. ‘Moet’-dingen zijn makkelijker in een depressie dan ‘mag’-dingen. Wat mag, hoeft niet. En als je je futloos voelt, doe je het niet. Maar ik móet naar werk, zo ben ik opgevoed,” legt ze uit. “Mijn leidinggevende snapte het direct. Zij had mij de winter daarvoor gezien. Het was duidelijk dat ik toen niet heel gelukkig was. Samen stelden ze nieuwe werktijden op voor Christina. Of het effect had? “Deze afgelopen winter was een stuk prettiger dan de winters ervoor,” vertelt Christina.

“Ik ben wel open over mijn winterdepressie. Ik kan me voorstellen dat als je iets anders hebt, het misschien spannend kan zijn om te vertellen op je werk. Ik heb in ieder geval gemerkt dat er veel begrip is. Het mag er zijn.”

Ruimte voor kwetsbaarheid

“Ik ben er altijd al, op gepaste manier, open over geweest, ook toen ik nog cliënten begeleidde. Kwetsbaarheid maakt dat je contact kan maken. Dat vergeten we soms. We leren allemaal methodieken, maar of hulpverlening werkt, zit erin dat je contact kunt maken. We zijn allemaal mensen. Laten we kijken hoe we ook daarin van elkaar kunnen leren.”

“Je voelt dat er respect is.”

Wim kwam ooit bij de Tussenvoorziening via Stichting de Weerdsingel en werkt nu als gezinsbegeleider bij Team Lekstroom en Boka, bij Skaeve Huse en met vaders die op Remus en/of de Marco Polo laan wonen. Wim werkt al meer dan 30 jaar bij de Tussenvoorziening. Waar liggen zijn behoeften?

In oplossingen denken

“Vanuit Team Gezinsbegeleiding ben ik 1,5 jaar geleden overgestapt naar de Boka,” vertelt Wim in een kantoortje op de Boka. Na zoveel jaren bij deze organisatie heeft hij al op heel wat plekken gewerkt. “Wat ik echt een pluspunt vind, is dat er bij de Tussenvoorziening met je mee wordt gedacht. Als je eens een keer iets anders wil proberen, bij een ander project wil meekijken of iets erbij wil doen, dan kan dat. Er wordt in oplossingen en mogelijkheden gedacht.”


Blijven leren en ontwikkelen hoort daar ook bij. Zo volgde Wim, via de Tussenvoorziening, een opleiding over hoarding en vervuiling. “Ik heb geleerd: hoe ga je om met mensen die vervuilen en verzamelen? Hoe pak je dat aan? Die kennis kan ik goed toepassen bij sommige cliënten bij Skaeve Huse. Ook collega’s die op andere locaties werken en hier tegenaan lopen, weten mij inmiddels goed te vinden.”

Een verbeterpunt volgens Wim? “Je ziet binnen de organisatie toch wel veel losse eilandjes, ondanks dat het een groter geheel is. Ik zou graag willen dat we wat meer als één voelen. Ik vind bijvoorbeeld dat wij bij bijna alle projecten van De Tussenvoorziening wel vaders hebben rondlopen waarbij er een omgangsproblematiek is met de kinderen. Soms is het lastig om visies of problematiek echt met elkaar te delen.”

Waardering en respect

Dat Wim hier al zo lang werkt, is niet voor niets. Hij werkt met plezier. “Er is altijd wel weer een nieuwe cliënt waar je een extra stap voor wil zetten,” vertelt hij. “Als het ingewikkeld is, een echte puzzel, dan ben ik op mijn best. Ik vind het interessant om te kijken hoe we het op de beste manier, en samen met de cliënt, kunnen aanpakken.” Werkplezier valt of staat volgens hem met hoe je in je vel zit. “Ik voel me gewaardeerd bij de Tussenvoorziening. Er is goed contact tussen collega’s, ik heb fijne samenwerkingen. Je voelt dat er respect is.”

“Om goed te kunnen luisteren naar je cliënt, moet je vitaal blijven. Geestelijk én lichamelijk.”

Na heel wat turbulente jaren bij de acute hulpverlening, verruilde Ramazan de ambulance voor de Stek. Met veel energie en plezier werkt hij daar als ondersteunend begeleider. Enkele jaren geleden had hij een ernstig ongeval. Ondanks het lange herstel, blijft hij anderen besmetten met zijn positiviteit.

“Waar mijn werk in de ambulance fysiek erg zwaar was, is hier het werk emotioneel uitdagend”, vertelt Ramazan. “Cliënten gaan door veel dingen heen. Ik word blij als ik een verschil kan maken voor iemand.” Ramazan wil graag positief blijven, meedenken en cliënten opbeuren. “Als je positief bent, heeft dat effect op de ander. Het lukt niet altijd, maar het verandert wel de sfeer. Cliënten merken: ‘Hee, iemand doet zijn best voor mij!’. Ook confrontatiemomenten vind ik mooi, want op die momenten leer je waar je staat, wat er moet gebeuren om verder te kunnen.”

Ongeluk

Een paar jaar geleden kreeg Ramazan een whiplash. “In de periode die volgde heb ik veel begrip en tijd voor herstel gehad van de Tussenvoorziening.” Hij is de organisatie en het management nog altijd heel dankbaar. “Toen ik het slecht had, was men er voor mij. Ik dacht: dit is óók de Tussenvoorziening. We staan voor elkaar klaar.”

Kracht putten uit ontspanning

“Om goed te kunnen luisteren naar je cliënt, moet je vitaal blijven. Geestelijk én lichamelijk. Gelukkig is daar genoeg ruimte voor”, vertelt Ramazan. Zelf sport hij veel. “Je moet lekker je ding kunnen blijven doen naast werk: sporten, hobby’s, met vrienden ontspannen. Daar haal je kracht uit, zodat je op je werk weer voor anderen klaar kunt staan.”