Een woning op eigen naam
Een woning op eigen naam
“Door een eigen plek kreeg ik meer vertrouwen en kon ik beter voor mezelf opkomen”
Een succesvol softwaresysteem ontwikkelen terwijl je dakloos bent, Baruch (36) uit Amersfoort kreeg het voor elkaar. De programmeur verbleef op de bank bij vrienden, in onderhuur en in kantoorpanden. Samen met zijn 2 katten. Nu heeft hij een woning op eigen naam en wordt zijn software in binnen- en buitenland gebruikt. “Je wil toch bezig blijven, van niks doen word je alleen maar depressief.”
Dat Baruch veel verstand heeft van technologie, blijkt al bij de voordeur. Daarop pronkt een speciaal deurslot, dat hij met slechts een tik op zijn smarthorloge ontgrendelt: “Ik houd wel van nieuwe snufjes!” Zijn kat zit onder de bank, geschrokken van het bezoek. “Mijn andere kat is onlangs overleden. Dat was zo’n grote rooie. Die kwam bezoekers altijd luid mauwend begroeten.”
Altijd onderweg
Met een kop koffie kijkt Baruch tevreden om zich heen. Sinds een paar jaar heeft hij een stuk minder zorgen. In 2017 stond de politie voor zijn deur voor het houden van wietplanten. Toen moest Baruch zijn huis uit. “Ik moest hoge boetes betalen aan mijn huurbaas. Mijn geld raakte op. Zo kwam ik op straat terecht.”
Dat was de start van een lange, onzekere periode. In die tijd begon Baruch ook met het bouwen aan een softwaresysteem. “Ik moest toch iéts doen” legt hij uit. Samen met zijn katten was hij continu onderweg. Hij verbleef bij vrienden op de bank, woonde stiekem in kantoorpanden en ging daarna in onderhuur bij zijn werkgever. Dat zorgde voor een scheve verhouding. “Er was eigenlijk geen onderscheid meer tussen mijn werk- en privéleven.” Gedurende die tijd kwam hij in contact met zijn moeder. Dankzij haar hulp kwam hij bij een straatadvocaat en de Tussenvoorziening terecht.
Woning op eigen naam
“Ik was heel ongeorganiseerd door alle stress. Van huis uit heb ik niet heel goed meegekregen hoe ik voor mezelf moet zorgen.” Baruch kreeg begeleiding vanuit Housing First Amersfoort om weer structuur in zijn leven te brengen. Ook kreeg hij een woning toegewezen. “Het zorgen voor mezelf ging toen een stuk beter. Ik zat niet meer de hele tijd met de angst dat ik weg moest. Daardoor kreeg ik meer vertrouwen en kon ik ook op mijn werk beter voor mezelf opkomen.” Trots vertelt hij: “In de afgelopen jaren heb ik, ondanks dat ik een tijd dakloos was, aan een mooi softwaresysteem voor in huis gewerkt. Dat wordt nu door veel mensen gebruikt.”
Toen Baruch in zijn huidige woning terecht kwam, stond het contract nog op naam van de Tussenvoorziening. “Maar wel met de afspraak dat het na een paar jaar op mijn naam zou komen te staan” legt hij uit. Na een lang proces en hard werken was het zover: het contract werd omgezet. Nu huurt hij rechtstreeks van de woningcorporatie. “De sleutel krijgen van dit huis was een belangrijk moment. Het voelt toch als een mijlpaal die behaald is.”
Verhuur via de Tussenvoorziening
Veel cliënten huren, net zoals Baruch in de eerste jaren, een woning via de Tussenvoorziening. Dit noemen we intermediaire verhuur. De Tussenvoorziening werkt daarbij als schakel tussen de cliënt en de woningcorporatie. Dit type verhuur is niet ideaal, maar door de jaren heen wel steeds gebruikelijker geworden. Jetske Spruijt, manager huisvesting & service bij de Tussenvoorziening, vertelt: “Bij intermediaire verhuur zijn begeleiding en wonen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het moment dat iemand uit begeleiding wil, moet hij de woning uit. Die situatie wil je liever niet. Waar mogelijk willen we dan ook dat cliënten direct op eigen naam gaan huren en bouwen we de intermediaire verhuur zoveel mogelijk af.”
In 2023 is er intensief samengewerkt door woningcorporaties, gemeente Utrecht en een drietal zorgaanbieders om dit voor elkaar te krijgen. Jetske: “Corporaties beginnen op een andere manier te kijken naar verhuur aan onze doelgroep. We zijn een betrouwbare partner als het gaat om begeleiding. Het overnemen van een huurcontract is niet altijd meer noodzakelijk om zekerheid te bieden.”
Alleen als het echt niet anders kan, blijven we intermediaire verhuur bieden. “Maar het moet niet meer de standaard zijn.”
Tango en BUUR
In 2023 opende het gloednieuwe appartementencomplex Tango in Leidsche Rijn. In dit gemengd wooncomplex, waarvan 46 woningen voor cliënten van de Tussenvoorziening zijn, wonen huurders van Portaal en Woonin samen met mensen die uit de maatschappelijke opvang komen. Met ondersteuning van de Tussenvoorziening zetten zij weer de stap naar zelfstandig wonen. Hier worden woningen versneld omgezet op eigen naam. Alle bewoners die gestart zijn en waar het goed mee gaat, hebben uiterlijk 1 juli 2024 een huurcontract op eigen naam.
Bij meerdere projecten en losse woningen in de wijk wordt sinds september 2023 gekeken of cliënten versneld een contract op eigen naam kunnen krijgen. In 2024 opent gemengd wonen project BUUR: dit is het eerste project waarvan alle cliënten het huurcontract direct op eigen naam krijgen.